Tuesday, April 6, 2010

FOOD AND TRAVEL'DAKI YAZIM. CASTELLO DI VERRAZZANO

İtalya'nın muazzam köşelerinden biri daha...


Chianti bölgesindeki en önemli şatolardan biri olan ''Castello di Verrazzano" şatosunun sahibi Giovanni da Verrazzano 14. yüzyılda dünyaya gelmiş bir navigatör. Verrazzano, Chianti bölgesinde zeytinyağı ve şarap üretimi ile uğraşırken aynı zamanda yeni yerler keşfetmeye adamış kendisini. Gemi ile çıktığı turda Amerika'nın kuzey kıyılarını keşfetmiş, kendi adını alan köprü Verrazzano Bridge New York'ta inşaa edilmiş. Köprü, Golden Gate Bridge'i tasarlayan İsveçli mühendis tarafından yapılmış muhteşem bir yapıt. Üstelik Saturday Night Fever filmindeki meşhur köprü iste bu köprü.

Şato, Chianti tepelerinden birinde yer alıyor. 2010 senesinde ''Best of Wine Tourism'' ödülüne layık görülmüş şatoda, 3 çeşit şarabı Toscana'da tipik akşamüstü kahvaltısı niteliğindeki peynir, zeytin salam ve sucuklar eşliğinde tatmaya başladık. Şarapların hangi yılın ürünü olduğu, içmeden önce ne kadar bekletilmesi gerektiğini gösteren bir broşür hazırlamışlar. Somelier Fabrizio bir yandan şarapları anlatıyor bir yandan da yöre hakkında bilgi veriyordu. Çok eski dönemde köylüler uzum bağlarındaki işlerini bitirdikten sonra şarap eşliğinde bir şeyler atıştırmak için bir araya gelir, ürünlerinin kalitesini konuşurlarmış. Bu gelenek zaman içerisinde modern bir yapıya bürünmüş ve bölge dışından gelenler için şarap tadıma dönüşmüş.

Verrazzano'nun hikayesini ve Rönesans dönemini, Floransa'da bu dönemde çok etkili olan Medici ailesinin yaşamını ve şatoya katkılarını anlattılar. Üretilen şaraplar, procuttolar ve aceto balsamiconun turun iştah kabartan taraflarından birkaçı.

Bahçede ise yabani domuzlar ortalıklarda dolaşıyorlardı. Zaman içerisinde onları avlıyorlar ve procutto üretimi için kullanıyorlardı. Bahçenin her tarafında yemeklerde kullandıkları rosmarin, ada çayı gibi otların kokuları içimize derin bir ferahlık veriyordu.


Şatoyu ziyaret etmek isteyenler 28 euro karşılığında istedikleri şekilde akşamüstü şarap tadımını yörenin ürünleriyle yapabiliyorlar.

http://www.verrazzano.com/en/

No comments: