Friday, December 4, 2009

BOS FICILAR







Bu basligi oldugu gibi 4 aralik 2009 tarihli ''La Repubblica'da'' yayinlanan Carlo Petrini'nin makalesinden aldim.Carlo Petrini ile ilgili bilgi vermem gerekirse hepinizin bildigi gibi Italya'da 1989 tarihinde ''Slow Food'' ve daha sonra'' Slow Citta'' kavramlarininin dogmasina onculuk etti.Once Dunya Sarap Rehberine ve daha sonrada Italyan Sarap Rehberine katkilari oldu.Aslinda onun bu ''Yavas'' kavrami liberal bir siyasal dusuncenin yansimasi.

Bu hafta ise sarap konusunda Italya'da olanlari anlatiyor.

'' Bugunlerde bir sarap ureticisinin anlattiklarini dinledigimde sarap ureticilerinin yeni bir donemden gectigini dusunmeye basladim.Tabiiki bu 1986 yilinda meydana gelen skandal gibi degildi.( Bu skandal sirasinda birileri bizdeki gibi sahte raki uretiyor ve kimyasal maddeler karistiriyorlardi bu yuzden bazi olumler gerceklesti.)
Burada sarap ureticisinin ismini vermeyecegim.35 yasinda , aile sirketi, yasli kusakla beraber sarap uretiyorlar.10 yildir D.O.C. ( Yani sarabin hangi bolgeye ait oldugu ve hangi uzumden yapildiginin kontrol edildiginin sertifikasi diyebiliriz.) 8 hektar alan icinde yaklasik 25.000 sise uretiyorlar.Yorumlar bulunduklari bolgede en iyi sarap oldugunu soyluyor.8000 siseyi sadece U.S.A'ye satiyorlar ve hep bu sekilde devam etmis.Kriz ile beraber U.S.A'ye satmalarina ragmen sorun odeme yapilmamasi.2008 senesine ait henuz giris yapilmamis.Bu sene ise sadece satislari % 50 oraninda dusmus.Uretimin 1/3 halen siselenmek uzere beklemede.Buda uretiminin 2/3 unu kaybettigini gosteriyor ve sadece masraflarini nasil cikartacagini kara kara dusunmeye itiyor.Kucuk bir sirket olduklari icin yaslilar duruma el atiyor ve ''Sfusa'' ( Italya'da bos sisenizi goturuyorsunuz ve damacanadan size sarap satiyorlar.Bos siseniz yoksa kendileri veriyor ve siseyi dolduruyorlar) yani acik sarap olarak satalim siselemeyelim diyorlar.Bunun uzerine ailenin aldigi karar uygulaniyor.Bu sarabin litresi 50 sent ! ustelik D.O.C. sarap.Bu da hektar basina  3.000 €'luk bir kazanca denk geliyor ve bu kucuk aile sirketinin 8 hektarinin ''sfuso'' seklinde satildigi varsayilirsa toplam 24.000 € faturaya denk geliyor ! Tabii henuz yokluk burada bas gostermiyor.Sirke ureticileri bu saraptan sirke yapilmasi icin 44 sent oneriyorlar.Iste paradox burada basliyor cunku sarap yapimi icin gerekli olan uzume onerilen fiyat 80 sent ! Tabii bu aile sarap uretiminin bu asamada hicte ekonomik acidan karli olmadigini dusunmeye basliyor.Ustelik onlarin sarabi Italya'da cogu kucuk olcekli ve sisesi 10 €'nun altinda satilan D.O.C. saraplar kalitesinde.Tabii ''Barolo'' ve ''Il Brunello'' gibiler krizden daha az etkileniyorlar yada en azindan bu sirket gibi derinden hissetmiyorlar.Ve boylece sarap sektorunde de diger tarim sektorundeki urunlerde oldugu gibi  ayni seyler olmaya basliyor.Uzum ile sarap arasindaki bag kopmaya basliyor.
Iste bu yuzden toprakla bire bir baglari olan kucuk ureticileri kurtaralim onlara yardim edelim ki ayni zamanda kendi kulturumuzu korumus olalim.''

Yilda tum dunyada sarap uretimi  300 milyon hektolitre bunun 170 milyonu sadece Avrupa Ulkelerinden geliyor ki yaklasik uretimin % 69 u.

Italya'da ise her sene sarap uretimine ayrilan hektar giderek azaliyor.

No comments: