Saturday, December 12, 2009

ITALYANLAR VE ARASTIRMA SONUCLARI

Bu hafta sonu yayinlanan ''Il Venerdi'' de  Italyanlar hakkindaki arastirma sonuclarini sizlerle paylasmak istiyorum.Arastirma Demos tarafindan 12-19 kasim 2009 arasi degisik sehirlerden 15 yas ustu 1.300 kisi arasinda telefon ile belli sorular sorularak gerceklestirildi. 3 bolumden olusuyor , Kurumlar, Demokrasi ve Kimlik.Cikan sonuclar ise bir olcude yasadimiz bu ulkenin ruh halini yansitiyor.Kendimi tam olarak Italya ile butunlesmis hissetmesemde sonuclarin bu sekilde oldugunu aile ici konusmalardan, arkadaslarimdan ve degisik Italyan gruplardan zaten dinliyordum.Arastirmayi okuyunca sasirmadim.

Demokrasi ile ilgili dusuncelerde hayal kirikligi soz konusu.Bekleneni elde edememe dusuncesi hakim.Kurumlara olan inanc giderek azaliyor.Dikkatimi ceken Avrupa Birligine ve kiliseye olan  inancin gecmis yila gore azalmis olmasi.Bir sekilde protesto gosterilerinde % 4 oraninda artis soz konusu.Gonullu calismalarda artis egilimi var.

Tum bunlarin yaninda Italyanlar gecmis yillarda daha cok suc oranlari, gocmenler vergiler, konusunda endise duymalarina ragmen  bu sene birinci sirayi ''issizlik'' aliyor. Toplumun % 40 oranindaki bir bolumu issizlikten endise duyuyor.

Haberlerde her dakika izledigimiz gibi daha cok isciler ve calisanlar arasinda protesto hareketleri % 13 lere ulasmis durumunda.

Demokrasi ile ilgili giderek daha vahim bir durumun ortaya ciktigi dusunuluyor. Italyanlar'in % 41'i partiler olmadan ekonominin daha iyi isleyecegine inanmaya baslamis olmasi.
% 67 ise basbakanin direkt halk tarafindan secilmesi gerektigine inaniyor.2002'de yapilan arastirmadan sonra % olarak demokrasinin iyi calismadigina dair sinyaller giderek artiyor.

Bu sonuclardan bana gore en carpici olani ise kimlik ile ilgili olani.Italyanlar'a soyle soruluyor. '' Ne zaman Italyan olmaktan gurur duyuyorsunuz ?'' % 51ìi genelde gurur duydugunu soyluyor, % 36 ise yeterince gurur duydugunu vurguluyor. 1991 senesinde 63 olan oran bugun  51.Bunun sebebi ise politikaya olan kizginlik seklinde aciklaniyor.

Diger bir soru ise bunun tam tersi '' Italyan olmaktan ne zaman utanc duyuyorsunuz'' Bu soruya verilen cevap ise % 27.Bunun cevabida yine politikada yatiyor.

Peki Italyan'larin en cok gurur duydugu Italyan olmaktan mutlu oldugu tablo nerede karsimiza cikiyor.
Siralama su sekilde

Italya'nin inanilmaz guzelligi   % 83
Kulturumuz ve sanat     % 80
Mutfagimiz % 78
Moda % 51

Tum arastirma sonuclari politika ile baglantili.Aslinda kimse yasadigi ulkeden utanc duymaz eger utanc orani giderek artiyor ve ben hergun bu sozleri duyuyorsam demekki politika ile Italyan'larin bir sorunu var.
Bakalim neler olacak,Italyanlar tum bu iclerindeki bombayi politikaya nasil yansitacaklar?



































































No comments: